Loading...

Sikeres első év után a szervezők már a jövő évi feladatokra készülnek

2020-12-10

Idén első alkalommal kerültek megszervezésre a Vándortábor Programhoz kapcsolódó Zarándoktáborok. A nyári programokat követő visszajelzések alapján a résztvevők mind a szálláshelyekkel, mind az ellátással igazán elégedettek voltak. Többségük elmondása alapján az út során megtapasztalták Isten szerető gondviselését, segítséget, emellett új barátokra leltek, és nagyon sok mindent tanultak önmagukról, kitartásukról, alkalmazkodó képességükről, a másik emberrel és az önmagukkal való kapcsolatról is. A sikeres első évet követően a táborok jövőre folytatódnak. A szervezők már javában készülnek a 2021-es feladatokra. Novemberben az első csoportvezető képzést is megtartották, online.

A nyári hónapokban 17 csoportban, összesen 269 zarándok járta végig a Tihany és Pannonhalma közti mintegy 120 kilométeres utat. A táborokat követően a résztvevők egy online kérdőívet is kitöltöttek az úton tapasztalt élményeik, benyomásaik kapcsán.

Szervezőként fontosnak tartjuk a visszajelzést. Mivel idén először szerveztünk Zarándoktáborokat, most még mi is sok mindent tanulunk, formálunk. A fiatalok és a csoportvezetők véleménye egyaránt számít, szeretnénk, ha a táborok jó élményt jelentenének minden résztvevőnek, lelki és fizikai értelemben is – nyilatkozta Virág Benedek, a Zarándoktábor program projektvezetője.

A tábort követő online kérdőívet a zarándokok közül mintegy 150-en töltötték ki. A válaszok alapján a résztvevők nagyon elégedettek voltak a tábor során rendelkezésre álló szálláshelyek tekintetében. Különösen nagy élményt nyújtott számukra például Tihany vagy Pannonhalma természeti környezete, az innen nyíló látkép. A visszajelzések alapján a zarándokmenü is ízlett a részvevőknek, többen külön kitértek a desszertekre, a gyümölcsökre és a müzli szeletekre. 

A táborokban úgynevezett zarándokfüzet segítette a mindennapos utat, a tájékozódást és a lelki programot, elmélyülést. A segédanyag nagyon népszerű volt a zarándokok körében. Több, mint 80 százalékuk egy ötfokú skálán 4-re és 5-re értékelte a füzet hasznosságát és használati gyakoriságát. A legtöbbek által forgatott füzettartalmak a térképek és napi szakasztáblázatok voltak, a lelki tartalmak közül pedig az imádságok és az énekek.

A Zarándoktáborokban fontos szerepet kapnak a lelki programok is. Ezek is igen kedveltek voltak.

Nagyon jó látni a visszajelzések alapján, hogy amit előzetesen célként megfogalmaztunk, azaz, hogy a fiatalok átéljék útközben a felfedezés örömét, mélyüljön a fiatalokz istenkapcsolatauk, és fejlődjön az önmagukkal és embertársaikkal való kapcsolat, ebben mind tudtunk nekik segíteni a táborok révén – összegezte Kiss Didák, ferences szerzetes, a Zarándoktáborokat szervező Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája vezetője.

A résztvevői elmondások alapján nagyon kedvelték a közös és páros beszélgetéseket, a tábortűznél való énekléseket, valamint azt is, hogy betekintést kaptak a bencés szerzetesek mindennapjaiba, részt vehettek közös imádságon, és a bencés látnivalókat is megismerhették.

A kérdőívet kitöltők 80 százaléka az ötfokú skálán 5-össel jellemezte a táborral való elégedettségét, 19%-os a 4-es fokozatot jelölte meg. A visszajelzések alapján nagyon sok tapasztalatot szereztek a résztvevők saját kitartásuk, teherbírásuk, másokhoz való alkalmazkodásuk terén. De megtapasztalhatták a közösségben rejlő erőt, lehetőséget, a másik ember segítségének értékét, a csend teremtő erejét, és a Jóisten gondviselő szeretetét, segítségét, a mindennapokban való isteni jelenlétet.

A sikeres első évet követően a táborok jövőre is folytatódnak, előreláthatóan két új útvonallal is bővülnekk a zarándokút lehetőségek A 2021-es feladatok és programok előkészítése már javában zajlik.

Novemberben megtartottuk online felületen a leendő csoportvezetőinknek szervezett képzésünk elméleti részét.  Lesz egy hasonló 2021 februárjában is, amire várjuk további érdeklődők jelentkezését. A terepgyakorlatok mindkét képzés esetén  tavasszal lesznek - fogalmazott Gáll Zsófia, a Zarándoktábor program szakmai vezetője. 

Az online felkészítést követően ezúttal is visszajelzést adhattak a résztvevők a képzésen tapasztaltakról. Ezek alapján többen is jelezték, hogy megerősítést kaptak abban, hogy szeretnének Zarándoktábort vezetni. Többen írták azt, hogy mennyire jó érzés ilyen jól felkészült, elhivatott oktatóktól tanulni, akiknek szívügyük a zarándoklás. Sokan számoltak be lelki élményekről, és arról is, hogy a közös beszélgetések, felkészítés során jó volt megtapasztalniuk a közösséget és a benne munkálkodó Szentlelket.

A Zarándoktáborokról bővebb információ a program honlapján,  és facebook oldalán.