Loading...

Tata - Péliföldszentkereszt - Esztergom

7 nap / 6 éjszaka Közepes 85,4 km
456 m - 675 m 15,2 - 21,7 km

Az útvonal Tatáról Vértestolna, Péliföldszentkereszt, Dorog és Pilisszentlélek érintésével a Gerecse, Visegrádi-hegység, Pilis tájain át vezet az Esztergomi Bazilikához. A zarándoktábor nyomvonala jelzett túra- ill zarándokútvonalakon halad. Ez az útvonal bővelkedik a szép erdőkben és gyönyörű panorámákban. Az út kihívását a hegyek, könnyebbségét a viszonylag rövid napi szakaszok jelentik. Az út lelki íve szimbólumok köré rendeződik. Ezen az útvonalon lesz csomagszállítás-mentes nap: Tatáról Vértestolnára NEM LESZ CSOMAGSZÁLLÍTÁS!

 A jelentkezés menete: 

Táboridőpontot a csoport vezetője a honlapon való regisztrációt követően 2024. január 15-én 20 órától foglalhat a még zöld táboridőpontokra kattintva, a megjelenő űrlap kitöltésével. Amennyiben a megfelelő időpontok már mind foglaltak (pirosak), kérjük, hogy a csoportvezető az alábbi gombra kattinva jelentkezzen a várólistára! 

JELENTKEZÉS VÁRÓLISTÁRA 2024

Idén is hirdetünk zarándoktáborokat olyan egyéni diák jelentkezők számára, akiknek iskolájában nem indul zarándoktáboros csoport. Ezekről az alábbi linkeken lehet tájékozódni: 
https://zarandoktabor.hu/egyeni-jelentkezes

Az útvonalról: 

A Tata és Esztergom közti útvonal rendkívül változatos, bővelkedik különlegesen szép természeti helyekben, csodálatos erdőkben, ám a gyönyörű panorámákért meg is kell küzdeni. Az útvonal a kiépített turistautakon túl több zarándokutat is érint: a Szent Jakab zarándokutat, a Mária utat és a Gyöngyök útját. Az útvonal mentén - ha szerencsénk van - két szerzetesközösség tagjaival találkozhatunk: Péliföldszentkereszten szaléziakkal, Pilisszentléleken a ferences Gábor testvérrel. Az útvonal korábbi végpontját, Márianosztrát, a Basaharc és Szob közötti rév bizonytalansága és korábbi kesztölci szállásunk kiesése miatt egyelőre sajnos el kellett engednünk, a csoportok idén az Esztergomi Bazilikába fognak megérkezni. A módosítás miatt három szakaszon is rövidebbek lettek a távok, így a hegyek ellenére is biztosan könnyebbé válik ez az útvonal. 

Napi távok és szintek: 

1. Tata - igény szerint                                         

2. Tata-Vértestolna 15,2 km +456 m/-323 m CSOMAGSZÁLLÍTÁS-MENTES NAP!

3. Vértestolna-Péliföldszentkereszt 21,7 km +606 m/-714 m

4. Péliföldszentkereszt-Dorog  15,6 km +577 m/-591 m  (alternatív úton az OKT mentén 16,2 km

5. Dorog - Pilsszentlélek   15,9 km +675 m/-459 m (a táv és a szint csökkenthető ill. növelhető alternatív útvonalon)   

6. Pilisszentlélek - Esztergom  15,9 km  +481/-706 m   

7. Esztergom  - igény szerint                    

    ÖSSZ ÚTVONAL 84,3 km

Létszám: 

Ezen az útvonalon max. 25 főig kényelmesek a szállások. E létszám felett (max. 34 fő) is megoldható az elhelyezés, de néhány szálláson kényelmetlenül, alacsonyabb komfortfokozaton, esetleg sátor felállításával.   

 

 

Szállások

1. éjszaka - Tata: Bláthy Ottó Kollégium/Tatai Református Gimnázium; 

2. éjszaka - Vértestolna: plébániai zarándokszállás;

3. éjszaka - Péliföldszentkereszt: Szalézi Rendház ifjúsági szállása;

4. éjszaka - Dorog: plébániai zarándokszállás;

5. éjszaka - Pilisszentlélek: ferencesek szállása 

6. éjszaka - Esztergom: Szent Adalbert Központ zarándokszállása vagy plébániai zarándokszállás;


Heti program:

A ZARÁNDOKTÁBOR PROGRAMJA

Minden zarándoklat meghatározó programja maga az útonlét.  Ez részben abból adódik, hogy a napi távok hosszúak, s nemigen marad idő másra, másrészt abból, hogy a zarándoklat több mint túra vagy kirándulás, célja elsősorban nem a látnivalók felkeresése. A zarándok miközben fizikailag egy szent hely felé tart, belső utat jár be: élete elágazásait, kanyarjait, hegyeit, völgyeit, hosszú egyeneseit járja kicsiben. Úton van önmaga, mások és a Jóisten felé, keresi élete értelmét és célját. A lábával imádkozik, hol elcsendesedik, hol vidám dalra fakad, figyel és reflektál arra, amit a világban, a természetben és szívében tapasztal és érez. 

A zarándoktábor programja és napirendje elsősorban ezt a belső utazást, az önismeret, az istenkapcsolat és a közösség fejlődését, a testi-lelki felfrissülést, a Gondviselés által a szívünkbe épített belső iránytűnk leolvasását, azaz az életben való eligazodást, a helyes irány megtalálását kívánja segíteni. A zarándoklat minden napja egy-egy témához kapcsolódik, melynek feldolgozásához a csoport segítséget kap a zarándokfüzetben és a vezetők számára kidolgozott segédanyagban. Ezek kérdéseket, szentírási részleteket, imádságokat és énekeket, történeteket, verseket, gyakorlatokat és játékokat tartalmaznak.  A Tata-Márianoszta útvonal lelki ívét a napi témák mellett a zarándokút mentén található szent helyek adják.   

A zarándoklat napi témái

1. ÚTRAKELÉS
2. BOLDOGSÁGRA TEREMTVE
3. GYÖKEREIM
4. SZÁRNYAIM
5. REMETENAP
6. AJÁNDÉKKÁ VÁLNI
7. LEGYEN NEKEM A TE IGÉD SZERINT

A zarándoklat lelki íve

A tábor első napján Tatán a vadludak példája, a „Készítsétek az Úr útját” gondolat és Isten ígérete ad bátorítást az útrakelőknek. A második napon a boldogság a téma, ennek kapcsán arra hívjuk a résztvevőket, gondolkozzanak el lelki hátizsákukon és azon, mi az, ami szükséges a boldogsághoz, s mi az, amitől szabadulnának. A harmadik napi Gyökereim téma jól illeszkedik a gyönyörű és hatalmas fák mellett vezető erdei szakaszokhoz. Szóba kerülnek a felmenők, a példaképek, az erőforrások, s mindaz, ami és aki megtart bennünket a keresztény életben. A negyedik napon egy igen meredek hegyet, a Nagy-Getét kell megmásznia a zarándokoknak. Innen jött az ötlet, hogy aznap Szárnyaim legyen a téma, mely azokat a mély és erős vágyakat szimbolizálja, melyek miatt akár komoly akadályok átugrására is képesek vagyunk. A Remetenapon az egykori pilisi remeték nyomába szegődve keressük a csendet és az Istennel való találkozást, valamint életünk nagy találkozásaira nézünk rá, melyeken keresztül saját hivatásunk is könnyebben kirajzolódhat. A következő nap alapgondolata: arra születtünk, hogy ajándékká váljunk, s talentumainkat kibontakoztatva másokat szolgáljunk. A zarándoklat utolsó napja Esztergomba beérkezve Mária igenjéről és saját igenünk kimondásáról szól, mellyel rábízhatjuk magunkat az Úr vezetésére.

Bár minden napnak van javasolt témája, ezeket rugalmasan kezeljük, hiszen tapasztalataink szerint az élet az elgondolásainkat gyakran felülírja. Minden nap tartogathat meglepetéseket, és minden csoport más és más. Annak örülnénk, ha minden csoport annyit és úgy tudna használni a felkínált témákból és  segédanyagokból, ami a résztvevőket segíti abban, hogy belső utat járva, ugyanakkor örömmel, vidáman, felszabadultan és szívesen zarándokoljanak. 

A zarándoktábor visszatérő napi elemei

A zarándoklat általunk javasolt, a héten többször vagy akár naponta visszatérő programelemei a következők: 

● Közös ébresztő – ráhangolódás a nap témájára.

● Reggeli ima – napi témához illő zsoltár közös elimádkozása 

● Rövid gondolatébresztő lelki impulzus, mely a nap közbeni megállóknál a nap témájához kapcsolódóan hangzik el. 

● Csendszakasz, mely segíti az elmélyülést, egy-egy kérdés személyes átgondolását

● Emmauszi beszélgetés, ahol a résztvevők ketten-hárman beszélgetnek út közben adott kérdések, szempontok alapján. 

● Kiscsoportos beszélgetés/megosztókör, mely segíti az önreflexiót, a gondolatok, tapasztalatok megfogalmazását, megosztását 

● Játék ill. gyakorlat a napi témához kapcsolódóan.

● Esti megosztókör (napi élmények alapján) és ima  

Ha lehetőség nyílik rá valamelyik településen, részt vehetünk liturgián. 
Felekezettől és csoporttól függően mondhatunk más közös imádságokat út közben (pl. zsolozsma, rózsafüzér, kereszthódolat a kereszteknél, Úr angyala, egyéb). 

Információk
7 nap / 6 éjszaka
Közepes
85,4 km
456 m - 675 m
15,2 - 21,7 km