Loading...

Minden rendben, Anya!

2020-06-02

Szülőként hogyan segítsük gyermekünk táborozását

Évről-évre visszatérő kérdés a családok számára, hogyan lehet tartalmas – és nem utolsó sorban biztonságos – programmal megtölteni a gyerkőc nyarát. Aki teheti igyekszik közös programot szervezni, de azért a legtöbb család számára a nyári táborok jelentik a biztos kiindulási pontot. Szülőként mindenki igyekszik olyan programot választani, amibe a leginkább megbízik, de még így is visszatérő jelenség a szülői aggodalom. Utóbbi olykor egészen szélsőségessé is tud válni. Összegyűjtöttünk néhány fontos szempontot ahhoz, hogy gyermeknek és szülőnek is nyugalmas, ugyanakkor tartalmas legyen a nyári tábor időszaka.

Nézd meg ki szervezi a programot!

A nyári tábor kiválasztása olyan kicsit, mint egy termék vagy szolgáltatás megvásárlása. Jelen esetben izgalmas nyári élményt, tartalmas időtöltést vásárlunk gyermekünknek. Fontos tehát megnézni ki is az, aki ezt a szolgáltatást kínálja. Az idén először megrendezésre kerülő Zarándoktábor programsorozat a már jól ismert, az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda által szervezett Vándortábor program része. A fiataloknak szóló nyári programcsaládot idén már negyedszerre szervezik meg olyan együttműködő partnerekkel, mint az Országos Erdészeti Egyesület (OEE), a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség.

A Zarándoktábor ennek a jól ismert programsorozatnak a legújabb eleme, melynek lebonyolításában és szakmai irányításában a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája nyújt segítséget.  Utóbbi a magyarországi szerzetesrendeket (mintegy száz közösséget) összefogó egyik legnagyobb szervezet. Az Iroda képviseli, segíti a hazai rendeket és sok területen elősegíti együttműködésüket. Teszi ezt a szociális, közoktatási, hivatásgondozási, gazdasági, lelkigyakorlatos és képzési területeken. Tudásuk, szakmai tapasztalatuk jó érv arra, miért is érdemes nyári programként a Zarándoktábort választani. A szervezőkkel készült korábbi interjúnkat megtaláljátok honlapunkon.

Kell egy kis önállóság!

Szülőként olykor nagy kihívást jelent elfogadni, hogy a gyermek lassan felnő, önállósodik. Bár még nincs szó teljes elszakadásról, de már a serdülő és a kamaszkor is bőven tartogat függetlenedő magatartásokat. A fiatalok egyre nagyobb teret igényelnek. Fontos, hogy a szülők ilyen helyzetben tudjanak kellő - de nem túlzó - szabadságot biztosítani gyermekeiknek. A fiataloknak ugyanis szükségük van a saját tapasztalatokra ahhoz, hogy felelősségteljes, magabiztos felnőttek legyenek. A kamaszok számára az élet tele van lehetőségekkel és bukásokkal. Ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak legyenek, meg kell tapasztalniuk, hogy milyen érzés fent és milyen lent lenni. Sok kamasz tapasztalja azt, hogy nem veszik be a számára szimpatikus közösségbe, megbukik egy fontos vizsgán, szakítanak vele, vagy már az elején kikosarazzák. Ha a szülő túlzott védelmezéssel veszi körbe a gyermeket, nem hagyja, hogy olykor a nehézségeket is megtapasztalja, akkor bizony a fenti kihívások súlyos kudarcok lesznek a gyermek életében, amik felnőtt korára is kihatnak.

A Zarándoktábor nagy előnye, hogy egy nyitott, segítő közösség részese lehet a gyermek. Itt a legfontosabb cél, hogy a fiatal megtanulja és megtapasztalja, hogy a nehézségek épp úgy az élet részei, mint az örömök, de ettől még ugyanolyan boldog lehet. A zarándoklat során átélt terhelés, fizikai nehézség leküzdése közelebb viszi a fiatalt a kitartáshoz és a helyes önértékeléshez is. Ráadásul megpróbáltatásai során a gyermek sosincs egyedül, nemcsak társai, de felnőtt vezetői is segítségére lesznek. A fizikai kihívástól ezért nem kell tartani sem a szülőnek, sem a diáknak. A tábor szervezői számára fontos a részvevők biztonsága, ezért figyelemmel kísérik a csoport útját, és segítenek, ha szükséges. Sokszor épp a nagyobb kihívások során tapasztaljuk meg azt, hogy sokkal többre vagyunk képesek, mint gondoltuk. Kár lenne ekkora lehetőségtől megfosztani magunkat ill. egymást azért, mert előre aggódunk vagy félünk, hogy mi lesz, ha…. Aki fél, az nem mer elindulni, s csak egy helyben topog, de nem tud előre jutni. Merni kell elindulni!

A tábor szervezői számára az is fontos, hogy a gyaloglás mellett tartalmas lelki programokkal is gazdagítsák a fiatalok kikapcsolódását. Ezen felül persze a színes, élménygazdag elemek sem maradhatnak el. Lesznek közös játékok, éneklések is. Cél, hogy igazi nyári kaland lehessen ez a tábor. Egy felfedezés, melynek végeredménye egy boldogabb, teljesebb élet! Szülőként, amit megtehetünk, hogy engedjük, hogy minél inkább élmény legyen a gyermeknek a program, hagyjuk, hogy minden pillanatát átélhesse, és lehetőség szerint minél kevesebbszer - és nem túlzásba esve - keressük őt mobiltelefonon. Ezen felül a túlzott aggodalom helyett, inkább törekedjünk a szervezők tanácsainak betartására. Ez jelenti azt is, hogy például a gyermek hátizsákjának összepakolásánál is figyeljünk arra, hogy tényleg csak a legszükségesebbeket készítsük be. Bátran bízhatunk a szervezők tapasztalatában és gondoskodásában!