Loading...

Zarándoktábor-vezető képzés

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája és a
Viator Természetjáró és Kulturális Egyesület
Zarándoktábor-vezető képzést hirdet

 

"Boldog az az ember, akinek ereje benned gyökerezik, 
s akinek szíve zarándokútra készül."   (Zsolt 84,6)

Zarándoklataink és egész életünk alapélménye, hogy úton lévő emberek, homo viatorok vagyunk. Vándorlásunkban társul szegődik az Isten, aki formál és új emberré alakít bennünket. A gyalogos zarándoklás testet-lelket megújító hatását már sokan megtapasztaltuk: minden út néhány lépéssel közelebb segített Teremtőnkhöz, valódi önmagunkhoz és embertársainkhoz. Milyen jó lenne, ha minél több fiatal is útra kelne és átélhetné ezt! E vágytól vezérelve hirdetjük meg és indítjuk el képzésünket. 

A résztvevők a Zarándoktábor-vezető képzésen zarándoklással kapcsolatos elméleti ismereteiket bővíthetik ill. elsajátíthatják azokat az elméleti és gyakorlati ismereteket, amelyek egy zarándoktábor vezetéséhez szükségesek.

A képzés célja:

keresztény pedagógusok, hitoktatók, közösségvezetők felkészítése gyalogos zarándoktáborok vezetésére.

Célcsoport:

18 év feletti keresztény hitében (református, evangélikus, ortodox, unitárius, római és görög katolikus) elkötelezett és jártas, vallását gyakorló felnőtt pedagógusok, hitoktatók, közösségi vezetők (papok, lelkészek, természetjáró túraszakkörök, civil és egyházi szervezetek, zarándok- és természetjáró egyesületek, körök vezetői, segítői, cserkész- ill. regnumvezetők, túravezetők)

 • akik ifjúsággal foglalkoznak
 • akiknek jó fizikai kondíciójuk van,
 • egészségesek és bírják a fizikai terhelést (akár napi 25 km gyaloglást terepen több napon át)
 • akik vágyat éreznek arra, hogy személyes szolgálatuk révén megosszák a fiatalokkal a zarándoklás lélekformáló élményét és örömét, s a jövőben zarándoktáborokat kívánnak szervezni és vezetni
A jelentkezés feltételei:
 • plébánosi, lelkészi ajánlás (kivéve, ha a jelentkező eleve pap, szerzetes vagy lelkész)
 • legalább átlagos egészségügyi állapot igazolása házi/üzemi orvos által. /Az orvosi igazolásnak ki kell térnie arra is, hogy természetjáráshoz, természetjárás-vezetéshez szükséges egészségügyi állapot (szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció, stb.) fennáll, ellenjavallat nincs./
 • rövid motivációs levél (max. 1 oldal), mely tartalmazza a jelentkező bemutatkozását, kapcsolatát az egyházzal, az ifjúsággal, továbbá annak kifejtését, hogy miért szeretne a képzésen részt venni ill. milyen civil kapcsolatrendszere van, milyen szervezet(ek) tagja, mi a szerepe a közösségben.

A fenti dokumentumokat a képzésre való jelentkezéssel egyidejűleg vagy legkésőbb a képzésre való jelentkezés határidejéig (ápr. 30. vagy máj. 14.) kérjük feltölteni a képzés regisztrációs felületére.

Képzési időpontok és jelentkezési határidő:

FIGYELEM! 
A korábban 2020. május 8-9-10-i hétvégére meghirdetett képzési alkalom a járványhelyzet miatt elmarad, csak a május 22-23-24-i képzési alkalmat tartjuk meg részlegesen digitális formában, a gyakorlati órákat egy járvány utáni időpontban hirdetjük meg, a terepgyakorlat tervezett időpontja jún. 13. A digitális képzéshez jó internetkapcsolat és okostelefon, laptop, tablet vagy számítógép szükséges, melynek van kamerája és mikrofonja.  

DIGITÁLIS ELMÉLETI KÉPZÉS:  2020. május 22-23-24.  (pé-szo-vas 9.00-18.00) , bejelentkezés minden nap 8.45-től. A képzésre való csatlakozási linket a jelentkezőknek a képzés előtti napokban küldjük el. 

TEREPGYAKORLAT TERVEZETT IDŐPONTJA:  2020. június 13. szombat , Budapesten és környékén (Hűvölsvölgy, Pesthidegkút) 

A terepgyakorlatra előzetesen JÚNIUS 13-ikát, szombatot jelöltük ki, hogy amennyiben a járványügyi helyzet lehetővé teszi, a képzést még a táborok indulása előtt be tudjuk fejezni. Ezért kérjük, hogy ezt a szombatot mindenki tegye szabaddá. Amennyiben ekkor sem lehet megtartani a terepgyakorlatot, akkor későbbre halasztjuk. 

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:  május 18. 12 óra ill. amíg szabad hely van

Előtalálkozó és vizsgateszt:

DIGITÁLIS ELŐTALÁLKOZÓ:  május 18-án, hétfő este 7 órától 

Annak érdekében, hogy május 22-én, pénteken reggel gördülékenyen tudjuk megkezdeni a képzés lebonyolítását, május 18-án, este 7 órától digitális zarándok-előtalálkozót tartunk, ahol mindenki kipróbálhatja a technika működését ill. megismerhetjük egymást. A találkozóhoz a csatlakozási linket a képzésre jelentkezőknek e-mailben küldjük el. 

VIZSGATESZT:   június 8-án, hétfőn 

A digitális képzés 60 perces vizsgateszt digitális formában történő megírásával zárul, mely június 8-án, hétfőn lesz.  Ennek sikeres megírása (50% feletti eredmény) feltétele a terepgyakorlaton való részvételnek. A konkrét időpontot a képzésre jelentkezőknek e-mailben írjuk meg. 

A képzés helyszíne: 

VÁLTOZÁS: az elméleti képzés DIGITÁLIS KÉPZÉS LESZ!

A terepgyakorlat a Budapesten és környékén lesz (Hűvösvölgy, Pesthidegkút). 

Miért érdemes a képzésen részt venni?

Táborszervezőként vagy kísérőként részt vehetnek az Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája által szervezett Zarándoktábor programban. A képzést elvégző zarándoktábor-vezetők a táborozás teljes időtartamára bruttó 100 000 forint megbízási díjat kapnak.

Képesek lesznek a tanulók életkorának megfelelő hazai zarándoktábor biztonságos és tartalmas levezetésére.

Megismerik és alkalmazzák a zarándokláshoz, táborozáshoz szükséges normákat, szabályokat.

Alkalmassá válnak a veszélyhelyzetek elkerülésére, az esetleg szükséges tennivalók kiválasztására és megvalósítására. 

Térképolvasói, tájékozódási gyakorlatra és a zarándoklat által érintett területek bemutatására alkalmas ismeretekre tesznek szert.

Képesek lesznek arra, hogy csoportjukat belső útjuk járásában is támogassák, megvalósítsák a zarándoklat lelki ívét, lelki tartalmakat közvetítsenek. 

Képesek lesznek arra, hogy a zarándoklat alatt csendszakaszt vagy megosztókört vezessenek. 

A képzés lebonyolítása:

A képzés 4 napos elméleti és gyakorlati oktatás. A program döntően előadásokra, a résztvevők aktív tevékenységére, csoportos feladatmegoldására, interaktív tevékenységére és terepi gyakorlatokra, bizonyos témák esetén (a képzés időbeli korlátai miatt) otthoni feldolgozásra épít. A képzés keretében az előadásokon túl a jelenlévők a terepi gyakorlatokon keresztül is megismerhetik a zarándoktábor-vezetés releváns eszköztárát. A képzés során kialakulnak, fejlődnek a megvalósításhoz szükséges releváns kompetenciák.

A résztvevők maximális létszáma:  

A teljes létszámkeret 70 fő. Egy-egy képzésen a résztvevők létszáma: max. 35 fő.

Költségek:

A zarándoktábor-vezető képzésen való részvétel ingyenes, de ebédről és - ha szükséges - szállásról a képzés idejére a jelentkezők maguk gondoskodnak.

A képzés legfontosabb témái:
 • Zarándoklás teológiája, spiritualitása, bibliai háttere
 • Zarándoktábor lelki íve, útvonala és programja
 • Zarándoketikett 
 • Tájékozódási ismeretek (térképismeret, jelzések, GPS-használat)
 • Túravezetői ismeretek
 • Veszélyhelyzetek az úton és kezelésük
 • Jól bevált gyakorlatok és játékok a zarándoklaton
 • A zarándoklat lelki íve, felépítése
 • Megosztókör, imamódok
 • Konfliktuskezelés
 • Csoportdinamika
 • Segítő beszélgetés
 • Kommunikáció
 • Zarándoklás lélektana
Értékelés, vizsga:

A képzés vizsgával zárul. A vizsga az otthoni feldolgozásra kiadott és a képzésen leadott elméleti, gyakorlati és módszertani ismeretek elsajátítását igazoló írásbeli tesztből ill. terepi gyakorlati feladatok megoldásából áll. 

Tanúsítvány:

A sikeres vizsgát tett hallgatók tanúsítványt kapnak a képzés elvégzéséről és jogosultak a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája által szervezett Zarándoktábor program táborszervezőknek és kísérőknek szóló kedvezményeinek igénybevételére. 

A képzés nem minősül akkreditált pedagógus továbbképzésnek. 

Jelentkezés a képzésre:

Jelentkezni az alábbi linken keresztül lehet, az útmutató alapján:

 1. Jelentkezés képzésre 
 2. Kérjük, regisztráljon és jelentkezzen be a www.zarandoktabor.hu oldalon.
 3. Kérjük, töltse ki az űrlapot a jelentkezéshez szükséges adataival!
 4. Válasszon egy időpontot a felkínáltak közül! Az adott csoportokba történő jelentkezést a rendszer a létszámkeret eléréséig engedélyezi.
 5. Kérjük töltse fel a jelentkezés feltételeit igazoló dokumentumokat (plébánosi/lelkészi ajánlás, orvosi igazolás, motivációs levél). A dokumentumok feltöltésére a jelentkezési határidő végéig van lehetőség. 
 6. A jelentkezési után értesítést küldünk a további tudnivalókról és a képzés pontos helyszínéről.
A képzéssel kapcsolatos további információ:

Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

Gáll Zsófia | +36-20-446-40-52 | info@zarandoktabor.hu

Időpontok
2020. május 22-23-24.
2020-05-22 - 2020-05-24
Jelentkezési határidő
2020-05-18 12:30:00

Jelentkezés

Jelentkezés