Loading...

Tihany - Bakonybél - Pannonhalma

7 nap / 6 éjszaka Közepes 112,3 km
324-567 m 13,7 - 26,1 km

Az útvonal Tihanyi Bencés Apátságtól Aszófő, Vöröstó, Nagyvázsony, Városlőd és Bakonyszentlászló érintésével a Balaton-felvidék és a Bakony lélegzetelállítóan szép tájain át vezet a Pannonhalmi Bencés Főapátsághoz. A zarándoktábor szinte végig a Szent Jakab zarándokút nyomvonalát követi. Az út kihivását a két közel 26 km-es hosszú szakasz és a napnak kitett részek jelentik. A zarándoklaton Szent Benedek lesz a csoport lelki útitársa. Ezen az útvonalon már 1. nap este útra kelnek a csoportok és Aszófőn szállnak meg. A 2. nap szállása változó, Vöröstón a szállást a várhatóan 20 fő alatti, Nagyvázsonyban a 20 fő fölötti csoportok számára jelöltük ki. Az útvonalon LESZ CSOMAGSZÁLLÍTÁS-MENTES nap: Tihany és Aszófő, valamint Aszófő és Vöröstó/ Nagyvázsony között NEM LESZ CSOMAGSZÁLLÍTÁS!

A jelentkezés menete: 

Táboridőpontot a csoport vezetője a honlapon való regisztrációt követően 2024. január 15-én 20.00 órától foglalhat a még zöld táboridőpontokra kattintva, a megjelenő űrlap kitöltésével. Amennyiben a megfelelő időpontok már mind foglaltak (pirosak), kérjük, hogy a csoportvezető az alábbi gombra kattinva jelentkezzen a várólistára! 

JELENTKEZÉS VÁRÓLISTÁRA 2024

Idén is fogunk hirdetni zarándoktáborokat olyan egyéni diák jelentkezők számára, akiknek iskolájában nem indul zarándoktáboros csoport, de ezek időpontját előreláthatólag csak március elején tesszük közzé honlapunkon.   

TÁBOROK ÉS JELENTKEZÉS EGYÉNI DIÁKOKNAK

Az útvonalról: 

 

Tihany és Pannonhalma között már sok éves hagyománya van a közösségi ill. egyéni zarándoklatoknak. 
A Zarándoktábor útvonalát a már működő csoportos zarándoklatok (Barátok Útja, Szent Benedek zarándoklat) ill. a térségben vezető kijelölt turista- és zarándokutak nyomvonalának tanulmányozása után túlnyomórészt a Szent Jakab zarándokút mentén jelöltük ki.
Az út Tihanyból Sajkod, Aszófő, Örvényes, Vászoly, Vöröstó, Nagyvázsony, Úrkút, Városlőd, Bakonybél, Fenyőfő, Bakonyszentlászló, Gic és Ravazd érintésével vezet Pannonhalmára. Az útvonal bencés érintettségű, hiszen a Tihanyi Bencés Apátságtól indul, majd a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor érintésével ér a Pannonhalmi Bencés Főapátsághoz, mely 996-os alapításától kezdve folyamatosan bencés monostorként működik, s Magyarország egyik kiemelkedő történelmi, egyházi és kulturális központja. Az apátság bazilikája Szent Márton, Magyarország védőszentjének tiszteletére van felszentelve. 
 

Napi távok és szintek: 

1. nap:
A) Tihany-Aszófő hegyen át 6,9 km +139 m/-182 m CSOMAGSZÁLLÍTÁS-MENTES NAP!
B) bicikliúton 5,2 km +54 m/-97 m CSOMAGSZÁLLÍTÁS-MENTES NAP!
(indulás előtt Tihanyban opcionális körséta csomag nélkül 4,5 km + oda-vissza a strand 2,5 km)
2. nap:
A) Aszófó-Vöröstó 13,7 km +324 m/-170 m(20 fő alatti csoportok) CSOMAGSZÁLLÍTÁS-MENTES NAP!
B) Aszófő-Nagyvázsony 16,5 km +339 m/-208 m(20 fő feletti csoportok) CSOMAGSZÁLLÍTÁS-MENTES NAP!
3. nap: A) Vöröstó-Városlőd 26,1 km (20 fő alatti csoportok)  +468 m/-462 m
           B) Nagyvázsony-Városlőd 23,3 km (20 fő feletti csoportok)  +453 m/-423 m
4. nap: Városlőd-Bakonybél 18,5 km +367 m/-385 m
5. nap: Bakonybél-Bakonyszentlászló 21,2 km +411 m/-375 m
6. nap: Bakonyszentlászló-Pannonhalma 25,9 km +567 m/-527 m
7. nap: Pannonhalma: igény szerint 
ÖSSZTÁV 112,3 km
 
Max. létszám: 
A Vöröstón megszálló csoportoknak a kényelmes csoportlétszám 20 fő vagy alatta, a Nagyvázsonyban megszálló csoportoknál max. 34 fő. Ezért az időpontoknál jelöltük, mikor mekkora csoportot tudunk fogadni (20 fő alatti vagy feletti csoport). Ha a csoportlétszám 1-2 fővel meghaladja a 20-at, még elfér a szálláson, legfeljebb nem kényelmesen. 
 

 

Szállások

1. éjszaka - Aszófő: zarándokszállás;

2. éjszaka - Vöröstó: zarándokszállás (20 fő alatti csoportok) vagy Nagyvázsony: plébániai szállás (20 fő feletti csoportok) A táboridőpontoknál feltüntetjük, mikor milyen csoportot várunk!

3. éjszaka - Városlőd: zarándokszállás;

4. éjszaka - Bakonybél: Szent Mauríciusz Monostor vendégháza;

5. éjszaka - Bakonyszentlászló: Máltai Szeretetszolgálat vendégháza;

6. éjszaka - Pannonhalma: apátság épületében lévő zarándokszállás.

Heti program:

A ZARÁNDOKTÁBOR PROGRAMJA

Minden zarándoklat meghatározó programja maga az útonlét.  Ez részben abból adódik, hogy a napi távok hosszúak, s nemigen marad idő másra, másrészt abból, hogy a zarándoklat több mint túra vagy kirándulás, célja elsősorban nem a látnivalók felkeresése. A zarándok miközben fizikailag egy szent hely felé tart, belső utat jár be: élete elágazásait, kanyarjait, hegyeit, völgyeit, hosszú egyeneseit járja kicsiben. Úton van önmaga, mások és a Jóisten felé, keresi élete értelmét és célját. A lábával imádkozik, hol elcsendesedik, hol vidám dalra fakad, figyel és reflektál arra, amit a világban, a természetben és szívében tapasztal és érez. 

A zarándoktábor programja és napirendje elsősorban ezt a belső utazást, az önismeret, az istenkapcsolat és a közösség fejlődését, a testi-lelki felfrissülést, a Gondviselés által a szívünkbe épített belső iránytűnk leolvasását, azaz az életben való eligazodást, a helyes irány megtalálását kívánja segíteni. A zarándoklat minden napja egy-egy témához kapcsolódik, melynek feldolgozásához a csoport segítséget kap a zarándokfüzetben és a vezetők számára kidolgozott segédanyagban. Ezek kérdéseket, szentírási részleteket, imádságokat és énekeket, történeteket, verseket, gyakorlatokat és játékokat tartalmaznak.  

A Tihany-Pannonhalma útvonal lelki ívét a napi témák mellett a zarándokút mentén található szent helyek és Szent Benedek életének egy-egy története adja. 

A zarándoklat napi témái

1. KIVONULÁS, CSEND
2. FIGYELEM, TERMÉSZET, CSEND
3. ÉN MINT ÉRTÉKES GYÖNGYSZEM
4. KAPCSOLATAIM
5. ÉN ÉS ISTEN - CSODÁK ÉS A GONDVISELÉS AZ ÉLETEMBEN
6. KÜLDETÉSEM
7. ÁLDOTTNAK LENNI, ÁLDÁSNAK LENNI

Lelki ív

Ahhoz, hogy lélekben is megérkezzünk a zarándoklatra, tudatosan kell hátrahagynunk megszokott hétköznapjainkat, és Szent Benedek példáját követve a remeteségbe, egy kicsit elcsendesednünk és távolságot vennünk otthoni szokásainktól. Külső-belső figyelmünk élesítése segít észrevenni és felfedezni a körülöttünk lévő teremtett világ gyönyörűségét és a csend szépségét. A harmadik napon magunkra mint értékes gyöngyszemre csodálkozhatunk rá, keresve valódi, álarcmentes önmagunkat. A negyedik napon szeretetkapcsolatainkra nézünk rá, s azokra a kövekre, melyek lelki életünket és kapcsolatainkat nehezítik. Az ötödik nap istenkapcsolatunkat vizsgáljuk meg, hogyan van jelen Isten a gondviselés csodáin keresztül az életünkben, s merünk-e Isten hívását követve és Istenre hagyatkozva akár vízre lépni, ha kell. A hatodik nap témája küldetésünk, keresztény hivatásunk. A zarándoklat megérkezés előtti utolsó szép gesztusa lehet "köveink" pannonhalmi Pápa-keresztnél történő szimbolikus letétele, mely kifejezheti azt, hogy vágyunk a megtisztulásra, gyógyulásra, megújulásra, feltett szándékunk, hogy letesszük rossz szokásainkat, bűneinket, és Isten kezébe helyezzük egész életünket, hivatásunkat. Az utolsó napon a zarándokkeresztség szertartásában átélhetjük, milyen jó áldásban részesülni. A kérdés, hétköznapi életünkbe visszatérve tudunk-e áldássá válni mások számára. 

A zarándoktábor visszatérő napi elemei

A zarándoklat általunk javasolt, a héten többször vagy akár naponta visszatérő programelemei a következők: 

Közös ébresztő – ráhangolódás a nap témájára.

Reggeli ima – napi témához illő zsoltár közös elimádkozása 

Rövid gondolatébresztő lelki impulzus, mely a nap közbeni megállóknál a nap témájához kapcsolódóan hangzik el. 

Csendszakasz, mely segíti az elmélyülést, egy-egy kérdés személyes átgondolását

Emmauszi beszélgetés, ahol a résztvevők ketten-hárman beszélgetnek út közben adott kérdések, szempontok alapján. 

Kiscsoportos beszélgetés/megosztókör, mely segíti az önreflexiót, a gondolatok, tapasztalatok megfogalmazását, megosztását 

Játék ill. gyakorlat a napi témához kapcsolódóan.

Esti megosztókör (napi élmények alapján) és ima  

Ha lehetőség nyílik rá valamelyik településen, részt vehetünk liturgián. 
Felekezettől és csoporttól függően mondhatunk más közös imádságokat út közben (pl. zsolozsma, rózsafüzér, kereszthódolat a kereszteknél, Úr angyala, egyéb). 

Egyéb programlehetőségek: 

1. nap: Tihany-Aszófő

- Ha Tihanyba időben megérkezünk, egy kisebb sétával lehetőségünk nyílik egy frissítő csobbanásra a Balatonban, délután viszont már a zarándoklásra való készületé a főszerep. Rövid körsétával hangolódhatunk az útra, mely érinti az apátsági templomot, a tihanyi echót, a Kálvária-hegyet, a Szélmarta-sziklákat és a Belső-tó partját.  Vacsora után leereszkedünk az apátság altemplomába, ahol kalandos program vár. Utána pedig még este irány Aszófő, egy rövid szakasz megtételével ténylegesen megkezdődik a zarándoklat! Mehetünk hosszabb úton, érintve a tihanyi apátság levendulás és gyógynövénykertjét, az Őrtorony-kilátót az Apáti-hegyen és a Kövesdi templomromot Aszófő határában, vagy választhatjuk a valamivel rövidebb, de kevésbé szép és kényelmes kerékpárutat is. 

2. nap: Aszófő-Örvényes-Vászoly-Vöröstó/Nagyvázsony

- Reggel Aszófőről indulunk tovább Örvényesre, ahol érintjük a Malommúzeumot, Pán-forrást és a Szent Imre-templomot, majd gyönyörű panorámák mellett felkapaszkodunk a Balaton-felvidék egyik gyönyörű településére, Vászolyra, ahol a Szent Jakab-forrásnál pihenhetünk meg. Onnan már könnyebb az út Vöröstóig, melynek messziről szembetűnő szép kálváriájához érdemes kis kitérőt tennünk. Foglalt időpontunk szerint vagy Vöröstón, vagy Nagyvázsonyban szállunk meg. 20 fő alatti csoportoknak Vöröstót, 20 főnél nagyobb csoportoknak Nagyvázsonyt ajánljuk megszállásra. 

3. nap: Vöröstó/Nagyvázsony-Úrkút-Városlőd 

- Reggel érinti utunk Nagyvázsonyban a Kinizsi várat, majd nagy kitett pusztaságon át jutunk a Bakony erdeibe, a Kab-hegyet kerülve érünk Úrkútra, ahol a település határában útba ejtjük az Őskarsztot, ahol mindenképp érdemes elidőznünk. 

4. nap: Városlőd-Csehbánya-Bakonybél

- A nap egyik gyöngyszeme a Csehbánya előtti erdei Mária-kápolna, harangláb és kitelepítési emlékhely, ahol mindenképp érdemes megpihenni. Bakonybélbe jó, ha időben érkezzünk, hogy legyen időnk és lehetőségünk részt venni a Szent Mauríciusz Monostor kínálta programokon! Elmehetünk a bencés szerzetesek valamelyik lelki programjára, imaórájára, beszélgethetünk az egyik szerzetessel, megnézhetjük a monostor arborétumát, járhatunk labirintust a fogadóközpont udvarán vagy ihatunk egy meleg italt a fogadóközpontban. Ha pedig még bírják a lábaink, rövid sétát tehetünk a település határában lévő Szentkúthoz. 

5. nap: Bakonybél-Fenyőfő-Bakonyszentlászló

- Ezen a szakaszon a Kőris-hegy közelében csodaszép bükkösök, Fenyőfőnél pedig gyönyörű fenyvesek várnak. 

6. nap: Bakonyszentlászló-Gic-Ravazd-Pannonhalma

Ezen a napon a leghosszabb a táv, sok a kitett szakasz, ami komoly kihívást jelenthet, ugyanakkor ez a nap a Pannonhalmi Főapátságba való beérkezés örömteli napja is egyben. Érdemes a megszokottnál valamivel korábban elindulni, hogy Pannonhalmán legyen időnk, lehetőségünk a nyugodt megérkezésre, a liturgiába való bekapcsolódásra, a zarándoklat méltó lezárására és összegzésére. 

7. nap: Pannonhalma

Részt vehetünk a bencés szerzetesek imaóráján, vagy ha van, szentmisén. Kérhetünk vezetést a látogatóközpontban, sétálhatunk az arborétumban, elmehetünk a Boldogasszony-kápolnához, a kilátóhoz, megnézhetjük a lombkorona tanösvényt,  de mindenképp hagyjunk időt a megérkezésre, a hálaadásra, az élmények megosztására és a zarándoklat közös lezárására, melynek meghitt közösségi záróaktusa a zarándokkeresztség.

 

 

Táborok
Információk
7 nap / 6 éjszaka
Közepes
112,3 km
324-567 m
13,7 - 26,1 km