Loading...

Zarándok kisokos

2020-06-08

Hasznos tippek útra kelőknek

Mint minden nagyobb program előtt, a zarándoklatra készülve sem árt néhány fontos dologgal tisztában lenni, néhány hasznos tippet megfogadni. Különösen jól jöhetnek ezek, ha először indulunk ilyen nagyobb útra. Alábbi összeállításunkban egy zarándok kisokossal készültünk.

1. Légy nyitott!

A zarándoklat mindig egy különleges utazás, mely lehetőséget nyit számunkra önmagunk megismerésére, embertársi és istenkapcsolatunk elmélyítésére. Ahhoz azonban, hogy célt érjünk vállalni kell a kihívásokat is. Fontos, hogy útközben kellően nyitottak legyünk, fogadjuk el mások szeretetét, megszólítását, de legfőképpen halljuk meg az Úr szavát. Hagyjuk, hogy ő vezessen utunkon!

2. Nem árt egy kis tréning!

Persze senkinek se arra kell gondolni, hogy az útra kelés előtt napi több tíz kilométert fusson, vagy több kilós súlyokat emeljen, de azért érdemes fizikailag is felkészülni az útra. Már a gyakori séta, hétvégi családi kirándulás is sokat segít abban, hogy jobban bírjuk a gyaloglás terhelését, de a gyakori edzésnek, terhelési próbának is sok előnye lehet.

3. Így válaszd ki a ruhatárad!

Zarándoklat során fontos, hogy a megfelelő ruházatban keljünk útra.  Érdemes olyan ruhát vinni, amit korábban már kipróbáltunk, és a nyári melegben is kellően kényelmes viselet, légáteresztő, nem túl szoros, inkább lezserebb, túrához, gyalogláshoz alkalmas öltözet. Fontos, hogy esőkabát mindenképp legyen nálunk.

4. Divat helyett kényelem és strapabírás – a megfelelő zarándoklábbeli titka

Sok múlhat azon milyen cipőt választunk a zarándokláshoz. Egy jó túrabakancs vagy túracipő jó pár kényelmetlenségtől megóvhat minket. A fő szempont, hogy kényelmes legyen, valamint a talpa se legyen túl vékony, az se baj, ha egy számmal nagyobb a cipő. Fontos, hogy a kiválasztott lábbelit ne a zarándoklaton viseljük először, jobb, ha előtte legalább 1 hétig bejáratjuk! Melegebb napokon, kevésbé nehéz terepeken a túraszandál is jó szolgálatot tehet, sokan pakolnak ezt is túracipőjük vagy túrabakancsuk mellé.

5. Szeressük a lábunkat!

Ha már egy kényelmes cipővel és jó minőségű zoknival sikerült sokat tennünk lábaink megóvása érdekében, akkor arról se feledkezzünk meg, hogy alsó végtagjainkat az egész napos igénybevétel után nem árt egy kicsit regenerálni. Zarándoklat és túra során is gyakran alakul ki vízhólyag a terhelés miatt. Ma már több olyan ragtapaszt is be lehet szerezni, amit kifejezetten ilyen problémákra alakítottak ki. De ezen felül is fontos odafigyelni lábunkra. Az esti pihenő alkalmával érdemes egy kicsit átmasszírozni, esetleg bekrémezni, hogy másnap ismét segítsen bennünket a napi kilométerek megtételében.

6. Napi málha – azaz mit rakjunk a hátizsákba

Ahogyan a cipőt és a ruhát, úgy a hátizsákot is érdemes előre kipróbálni! Fontos, hogy állítható legyen, ha valakinek elkezd fájni a válla, nagyon jól fog esni, ha állíthatja a pántokat. A jó hátizsák egyik előnye a sok zseb, rekesz, így minden holminknak könnyen meg tudjuk találni a megfelelő helyet. Menet közben nem rázódik minden össze, könnyebben elő tudjuk venni azt, amire éppen szükségünk van.

Nem csak a hátizsák kialakítása, de a súlya is fontos kérdés. Komolyan kell venni a szabályt, miszerint a bepakolt hátizsák súlya ne legyen több, mint a testsúlyunk 10 százaléka.

7. NAP-ra készen!

Nyári zarándoklat során érdemes megfelelő fejfedőről is gondoskodni. A napsütés ellen jó védelmet ad egy kalap, vagy megfelelő szellőzésű sapka, fejfedő. 

Nemcsak a fejünket, de a bőrünket is fontos védeni a nyári napsütésben. Vigyünk magunkkal megfelelő faktorszámú napkrémet, és lehetőség szerint ezt minden – napsütéses - napon használjuk is!

8. Ne feledkezz meg a folyadékpótlásról!

Legyen nálunk újratölthető kulacs, és a gyaloglás közben rendszeresen igyunk vizet. Az édes, cukrozott üdítők ilyenkor nem annyira előnyösek, sokkal jobban hat és frissít a hideg víz. 

9. Ne hagyd, hogy a közösségi háló fogva tartson!

A zarándoklat során a mobilhasználatot tekintve érdemes a hétköznapi szokásainkat egy kicsit háttérbe helyezni. Próbáljunk a bennünk megfogalmazott kérdésekre, az út során felmerülő feladatokra figyelni. A mobiltelefont használjuk csak a legfontosabb pillanatok, emlékképek megörökítésére.

10.Légy része a természetnek!

Zarándoklat során nagy kincs a természet és annak szépsége. Figyeljünk oda ennek megőrzésére, ne dobáljuk el a szemetet útközben! Gyűjtsük össze azt és a megfelelő tárolóba helyezzük el!