Loading...

Új generáció a régi hagyományok útján

2020-09-14

Több, mint kétszáz általános és középiskolás vett részt a nyári Zarándoktáborokban 

17 csoport, 269 zarándoka járta végig a Tihany és Pannonhalma közti mintegy 120 kilométeres utat az idén először megrendezett Zarándoktábor programsorozat keretében. Az általános és középiskolás fiatalokból álló csapatokat felnőtt, képzett zarándoklat vezetők segítették az út során. A tábor - a négy éve indított - Vándortábor Program legújabb elemeként került megszervezésre. A kezdeményezést az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosság támogatta. A Zarándoktáborok szervezője és lebonyolítója a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája volt. A program megvalósításában szakmai segítséget nyújtottak Tihany, Bakonybél és Pannonhalma bencés szerzetesi közösségei, a Viator Egyesület és az Országos Erdészeti Egyesület is.

Az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda 4 éve indította el a Vándortábor Programot, aminek célja a természetjárás, az aktív és természetközeli kikapcsolódás, valamint az azon keresztül megvalósuló egészség- és környezettudatos életmód támogatása a felső tagozatos és középiskolás fiatalok körében. A programsorozat eddigi három eleme – Erdei Vándor, Bringás Vándor és Vízi Vándor – idén egy új taggal bővült. A Zarándoktáborok előkészítésének és lebonyolításának felelőse a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája lett.

A három vezetőből és lelkes segítőikből álló csapat számos kihívás közepette készítette elő a tábort. Még javában zajlott a Tihany és Pannonhalma közti, mintegy 120 kilométeres útvonal bejárása, a lehetséges programelemek összeállítása és a tábor lelki tartalmának kialakítása, amikor hazánkat is elérte a koronavírus. Sokáig bizonytalanság övezte, hogy vajon lehet-e nyáron táborokat szervezni. A lelkes szervező csapat azonban még ezekben a hetekben sem ingott meg, hanem hitt, bízott és készült a nyári programra. 

A karantén ideje alatt hosszas együtt gondolkodás után született meg például a zarándoktábor logója is, ami egy olyan iránytű, melyen nem az égtájak betűjelei, hanem az É – N (én) és T – E (te) betűk jelennek meg egymásra merőleges, egymást az origóban metsző tengelyeken, kifejezve, hogy a zarándoklás meghívás az önmagunkkal, Istennel és egymással való találkozásra - fogalmazott Gáll Zsófia, a Zarándoktábor program szakmai vezetője.

Május végére pedig hivatalossá vált, hogy megtarthatók a nyári programok. A tábor előkészítéseként megtörtént a csoportvezetők online és gyakorlati képzése, elkészültek a programot segítő kiadványok, és ismét lendületet vett a részvevő csapatok jelentkezése is. A június 18-a és augusztus 9-e között zajlott programsorozaton végül 17 csoport, 269 zarándoka (62 felnőtt és 207 felsős és középiskolás diák) vett részt.  Ha összeadjuk a részvevők által megtett kilométereket, akkor az mintegy 30 ezer kilométer. Ez olyan hosszú út, mintha 13,5-ször megkerülnénk Magyarországot vagy több mint négyszer megjárnánk oda-vissza a Budapest – Santiago de Compostela közötti Szent Jakab utat.

A csoportok közül a legutolsó egy tisztán tanárokból álló csapat volt. Ennek elindítását maguk a résztvevők kezdeményezték. Azok a felnőttek, akik idén még nem vezettek diákcsapatot, de elvégezték a képzést és szerették volna végig járni az utat, kipróbálni magukat, többek között azzal a reménnyel is, hogy jövőre ezen a vonalon vagy akár egy másikon már ők is zarándoklatvezetők lehetnek. 

Minden elvárásunkat felülmúlta ennek a tanári csoportnak a tapasztalata. A pedagógusokban is nagyon nagy igény van arra, hogy legyen idejük és terük saját belső lelki folyamataikra odafigyelni. Ezzel nem csak hivatásukban erősödnek meg, hanem önismeretük is fejlődik és feltöltődve érkeznek haza családtagjaikhoz – emelte ki Virág Benedek, a Zarándoktábor program projektvezetője.

A mintegy egy hetes program keretében a közös és az egyedül töltött alkalmak, mint például a csoportos imádságok és éneklések is segítettek abban, hogy a fiatal zarándokok és felnőtt zarándoktársaik ne csak fizikai céljukhoz, hanem Istenhez is közelebb kerüljenek. A részvevőknek lehetőségük volt az zarándoktábor által érintett bencés közösségek – Tihany, Bakonybél és Pannonhalma - imáiba is bekapcsolódni, találkozni és beszélgetni a szerzetesekkel.

A résztvevői visszajelzések alapján a szerzetesekkel való találkozások, közös imádságok voltak a táborok egyik legmeghatározóbb élményei. Jó volt látni, hallani, hogy a fiatalokban ilyen nagy a nyitottság vallási élményeik elmélyítése, kibővítése tekintetében. Külön öröm számunkra, hogy többen jelezték: jövőre is szeretnének részt venni a táborban – hangsúlyozta Kiss Didák, ferences szerzetes, a Zarándoktáborokat szervező Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája vezetője.

A Zarándoktábor programsorozatról további információk érhetők el a kezdeményezés honlapján, facebook oldalán, valamint instagram felületén. A program megvalósításában szakmai segítséget nyújtottak Tihany, Bakonybél és Pannonhalma bencés szerzetesi közösségei, a Viator Egyesület és az Országos Erdészeti Egyesület is.